‘Hoe is het mogelijk dat mensen zo gemakkelijk samen muziek kunnen maken, zonder afspraken vooraf, zo vrij, en dat het toch klinkt als… muziek?’
‘Hoe is het mogelijk dat mensen zo gemakkelijk samen muziek kunnen maken, zonder afspraken vooraf, zo vrij, en dat het toch klinkt als… muziek?’

Hst 12 t/m 18

Samenwerking, vrijheid en regels

H 12, 13

Regels van de jam:

In de film Paris Blues (1961) komt Louis Armstrong met een walking brassband binnenvallen in de volle cafékelder waar hoofdpersonen Paul Newman en Sidney Poitier met hun kwintet moderne jazz spelen. Er ontstaat een spontane jam annex goedgemutste battle tussen beide bands, met Armstrong als duidelijke leider die de solo’s verdeelt, op basis van het AABA-schema van het nummer Battle Royal van Duke Ellington.

All along the watchtower uit 1967 door Dylan zelf live gespeeld op Woodstock 1994, 25 jaar na het oorspronkelijke festival. Op YouTube staat een hele serie coverversies van de classic van rocksterren als Neil Young, Bruce Springsteen, Bryan Ferry, U2, Lenny Kravitz, Eric Clapton en anderen.

Dat de song zich leent voor een jamsessie blijkt uit deze versie met tientallen muzikanten tegelijk op het podium, ter ere van Bob Dylan's introductie in the Rock 'n Roll Hall of Fame. Met oa George Harrison, Ringo Starr, Elton John, Les Paul en Mick Jagger.

En dit is de versie die het lied beroemd maakte, van Jimi Hendrix uit 1968.

H14

Een timelapse-opname van de shared space bij het Centraal Station

In diverse filmpjes heeft Hans Monderman zijn concept en projecten toegelicht in het Engels. Bijvoorbeeld:

Verschillende registraties tonen het verkeersverloop op ‘zijn’ knooppunten, waaronder een kruising mét auto’s (de Kaden)

Een kritisch Engels filmpje toont scherp de nadelen van het concept: ‘might is right in shared space areas’:

H15

Café de Bulldog.

Hans en Candy Dulfer in The Bulldog, verjaardagsparty 2014.

H16

Het Bimhuis in Amsterdam.

Arnold Dooyeweerds workshop improvisatie op dinsdagavond in het Bimhuis viert zijn 45-jarig (!) bestaan, in 2020.

Samenvatting van een andere avond, met veel blazers.

De workshop wordt gevolgd door de wekelijkse jamsessie onder leiding van Jasper Blom.

H17

Wouter Bos deed zijn uitspraak in het vpro-programma Kijken in de ziel van Coen Verbraak (4e serie). Trailer:

De toenadering tussen Mona Keijzer (cda) en Fleur Agema (pvv) in de uitzending van Pauw & Jinek van 1 maart 2017. Na langdurige onenigheid komt de omslag op 38 mins. Te bekijken via NPO: Fleur Agema, Mona Keijzer, Xander van der Wulp gemist? Start met kijken op NPO Start

Een half jaar later is er van toenadering weinig meer over.

Jesse Klaver en pvv-aanhangster Ottenhoff schudden elkaar de hand op het punt van een belastingverhoging voor multinationals: DWDD Heimwee: Het Lagerhuis, 6 maart 2017. Van 42’20 tot 43’30.

H18

Presidentskandidaat Trump noemt zijn redenen om zo min mogelijk belasting te betalen (augustus 2015):

De reactie van senator Warren dateert van juni 2016:

Hillary Clinton valt Trump hierover aan en deze bevestigt dat hij juist slim is om niets te betalen; tijdens het eerste Presidential Debate, 26 september 2016, overigens het best bekeken tv-debat uit de geschiedenis.