‘Hoe is het mogelijk dat mensen zo gemakkelijk samen muziek kunnen maken, zonder afspraken vooraf, zo vrij, en dat het toch klinkt als… muziek?’
‘Hoe is het mogelijk dat mensen zo gemakkelijk samen muziek kunnen maken, zonder afspraken vooraf, zo vrij, en dat het toch klinkt als… muziek?’

Hst 19 t/m 24

De verraderlijke vrijheid

H19

Socioloog Hans Boutellier spreekt in een lezing uit 2015 over de improvisatiemaatschappij en zijn verleden als saxofonist.

H20

Isaiah Berlin.

Cover Two concepts of Liberty.

Een van Berlins radiotoespraken uit de serie Freedom and its Betrayal is bewaard gebleven, over Rousseau als bedreiger van de vrijheid.

Er bestaat een hele verzameling korte en ultrakorte films (in het Engels) met toelichtingen op Two concepts of Liberty en het verschil tussen negatieve en positieve vrijheid. Het zegt op zichzelf al genoeg over hoe lastig het is om de intrigerende tweedeling kort en duidelijk uit te leggen. Helder en compleet is het verhaal van Tom Richey.

Ook de uitleg van John Phillips is behulpzaam:

Nog een uitleg, vormgegeven als een zwart-wit live-animatie

H21

Spinoza

Titelblad van de Ethica uit 1678.

De vele beschikbare films over Spinoza’s Ethica en zijn andere werk zijn over het algemeen langer, soms met de lengte van een compleet college. Kort en krachtig is Maarten van Buuren over de bevrijdende rol van het kritisch denken bij Spinoza:

Een ambitieuze animatie probeert de Ethica in enkele minuten te visualiseren, wat toch te kort blijkt:

Behulpzamer, maar zonder bewegend beeld, is Han van Rulers introductie:

Een leuke animatie uit het HUMAN-programma 'Durf te Denken' schetst Spinoza’s levensloop:

H22

Filosofe Alicja Gescinska wordt geïnterviewd over de positieve vrijheid:

En hier geeft ze een lezing over de twee vrijheden van Berlin.

Annie M.G. Schmidts zinnen zijn afkomstig uit de titelsong van de tv-serie Ja zuster, nee zuster (1966). Dit is uit de speelfilm, gemaakt in 2002.