‘Hoe is het mogelijk dat mensen zo gemakkelijk samen muziek kunnen maken, zonder afspraken vooraf, zo vrij, en dat het toch klinkt als… muziek?’
‘Hoe is het mogelijk dat mensen zo gemakkelijk samen muziek kunnen maken, zonder afspraken vooraf, zo vrij, en dat het toch klinkt als… muziek?’

Hst 25 t/m 28

Het jam-model

H27

Het muziekfestival van Woodstock kreeg wereldfaam dankzij de documentaire Woodstock, regie Michael Wadleigh (1970). Nog steeds een mijlpaal als muziekfilm en tijdsdocument, mede dankzij de splitscreen-montage van o.a. Martin Scorsese. Dit is de trailer van de director’s cut, van veertig jaar later: Kopen!

Naast korte fragmenten uit de film, staat er op YouTube een hele serie documentaire terugblikken, bijvoorbeeld:

Een van de hoogtepunten, het optreden van Joe Cocker, is beschikbaar in slechte kwaliteit:

Ook over Altamont werd een pakkende filmdocumentaire gemaakt: Gimme Shelter (1970) van de gebroeders Maysles. In z’n geheel te bekijken.

Het verloop van ‘het laatste grote festival’ wordt gedocumenteerd in Message to Love: The Isle of Wight Festival van Murray Lerner (1996). Op het web zijn verschillende korte muzikale optredens uit de film terug te vinden, bijvoorbeeld van Joni Mitchell:

En haar reactie nadat ze ruw onderbroken is.

Maar voor de interactie met het opstandige publiek is het beter de hele film te bekijken, dus te kopen.

Over de geschiedenis van het anarchisme vertelt de recente tweedelige tv-documentaire Ni dieu, ni maître: Une historie de l’anarchisme van Tancrède Ramonet (2013).

H28

Pianist Herbie Hancock praat over de les die hij leerde van Miles Davis: