‘Hoe is het mogelijk dat mensen zo gemakkelijk samen muziek kunnen maken, zonder afspraken vooraf, zo vrij, en dat het toch klinkt als… muziek?’
‘Hoe is het mogelijk dat mensen zo gemakkelijk samen muziek kunnen maken, zonder afspraken vooraf, zo vrij, en dat het toch klinkt als… muziek?’

Boekinformatie

Filosofie van de jamsessieof: Hoe we kunnen samenwerken in vrijheid

door Jurriën Rood

Met Miles Davis, Isaiah Berlin, Jasper Blom, Hans Dulfer en vele andere muzikanten en filosofen.

 

Paperback, 245 pags. Uitgeverij: Lemniscaat, Rotterdam.  Illustraties&vormgeving: Marc Suvaal. 

Bestel het boek hier

 

Over het boek

Als amateursaxofonist heeft Jurriën Rood vijfentwintig jaar ervaring met het spelen in jamsessies, met alle bijbehorende hoogte- en dieptepunten. Als filosoof ziet hij de jam als een experiment van mensen die elkaar (nog) niet kennen om in vrijheid samen te werken. Het is een prachtige metafoor voor het openbare leven, het verkeer en het publieke debat.

De vragen die bij de jam spelen, zijn vragen die ons allemaal aangaan. Waarom verloopt vrije samenwerking soms zo moeizaam? Hoeveel regels hebben we nodig en welke rol speelt autoriteit daarbij? En vooral: is het onze eigen, beperkte opvatting van vrijheid die ons hier in de weg zit? Wij denken wel dat vrijheid wordt beperkt door regels, maar Rood laat zien dat regels juist vrijheid kunnen schéppen, zowel in de muziek als in de maatschappij. 

 

Over de schrijver

Jurriën Rood (1955) is filosoof, film- en theatermaker, amateursaxofonist en liefhebber van de jam. In 2006 studeerde hij cum laude af in de wijsbegeerte en sindsdien houdt hij zich bezig met sociaal-politieke filosofie. In 2013 publiceerde hij Wat is er mis met gezag?, dat werd genomineerd voor de Socratesbeker, en in 2016 De kwestie Pegida, dat de longlist bereikte. Hij woont in Dresden en Amsterdam. Meer info staat op zijn eigen site.